söndag 9 januari 2011

Skjutning i USA - följd av Sarah Palins dödslista?

Palin trampar fel - igen
På tal om publiceringar gick S.Palin ut med en minst sagt kontroversiell publicering, uppmanandes att på ett onämnt sätt göra sig av med politiker och demokrater markerade över en karta över USA som ansågs i hennes ögon som motståndare till Palin. De markerades med vita respektive röda "gevärsikte". En av de var Gabrielle Giffords, en av politikerna och representant i kongressen som blev skjuten i huvudet av misstänkte Jared Lougner.

Att en föredetta vicepresidentkanditat och just nu toppolitiker i USA indirekt uppmanar till utrensning av politiska motståndare är en stinkande och vedervärdig skamfläck i en demokrati som USA där motståndarna ska ses som ett måste och inte som ett hot.

Nu efter skjutningen tog Sarah bort sin lista från Facebook/hemsida.

Bör vi veta vem som är misstänkt?

I lördags beskjöts flera politiker i Tucson av en ung man  under tiden som de höll en presentation. Flera skadades och man tenderar till att kalla skjutningen för massaker men ändå inte fullt ut. Aftonbladet var snabbt framme och publicerade namn och en kostnadsfri självbiografi och analys av och för mannen som misstänks.
Mannen vid namn Jared Loughner sak tydligen ha gillat att röka marijuana, föraktade alla religioner och även analfabeter. Gatan kollade man också upp och översatte: " Norra Ensamhetens gata" och man fick även reda på husnumret 7700. Sammanfattningsvis skrev Aftonbladet i artikeln en kort självbiografi, information om bostad och även fritidsintressen - redo för alla turister och nyfikna att köra förbi och ta ett foto bredvid huset kanske?
Problemet är att mannen inte är dömd.

Jared Lougner - (min publicering av bilden kommer
 nog inte påverka den redan gjorda skadan
)
Även om mannen brottades ned flyende från platsen av ett par och är på sannolika skäl misstänkt så är han fortfarande inte dömd. I detta fallet är han nästintill dömd. Men inte längesedan var "den nya Lasermannen" igång i Malmö och så fort man hade en misstänkt var Expressen framme och publicerade bild och därpå kom Aftonbladet, trot sin antagoniststatus och sitt förakt gentemot Expressen, och gick de i spåren.

Mannen var misstänkt, men tidningarna föll för läsarintäkterna som en publicering skulle få och publicerade och tog sig medvetet an risken att bli åtalade för förtal, men ignorerade fullständigt konsekvenserna mannen skulle få leva med.

Föreställ er en publicering av er med rubriken "Misstänkt för mord". Ponera att ni blir frisläppta och alla era vänner, arbetsgivare, skolkamrater och hela samhället har ett stort svart frågetecken svävandes ovanför dig.
Inte en enda arbetsgivare vill anställa manne, majoriteten bryter kontakten med en mördare och att ständigt ha misstanken om en potentiell mördare bredvid dig är inget man önskar.
Konsekvenserna är således förödande. Trots risk för åtal för förtal är straffets storlek tillräckligt avskräckande för tidningar.

Slutsatsen lyder: Hårdare straff för förtal och en önskan till media att inte falla för sin girighet och gå miste om sin goda identitet, även om den i vissa fall är obefintlig.

tisdag 4 januari 2011

Nå fred genom att bekämpa krig... med krig?

FN:s fredsframtvingande styrkor ska bekämpa krig genom att tvinga fram fred. Tvinga fram fred genom militär, soldater, ammunition, granater, vapen, flygplan, ubåtar och stora jeepar - med andra ord; genom att kriga.
Är detta rätt? För den som hävdar att det är fel blir nog motargumentet att det lönar sig att skapa fred.
 Men lönar det sig verkligen om det innebär flera människors död? Kanske säger du att en människas liv är mindre än tusentals, men skulle du varit beredd att ge bort ditt liv för en fred som inte är säker?

FN:s fredsstyrkor har ju som mål att skapa fred och i deras ögon måste det löna sig med fred och det är beundransvärt att man är så passionerad. Ser vi på USA som hamnat i Irak så har hundratusentals dött för att bekämpa "terrorismen". 

Fred skapar: välstånd, frihet för familjer och individer, mat, arbeten, ett funktionerande samhälle, politik och återigen frihet.

Krig innebär: risken att någon dag inte återvända hem, svält, kalabalik, osäkerhet, arbetslöshet, en bristfällig politik och fattigdom - oron för individen.

Fredsmakare eller krigare? Fredskrigare kanske... eller lät det fel?

Vi ser att freden utan tvekan är det bästa alternativet, men frågan om det är värt en människas liv? 

FN - Världens fredsmakare

Situationen i Elfenbenskusten har varit spänd den senaste tiden och efter det senaste valresultatet vägrar de sittande regeringsmakterna acceptera den internationellt erkände presidenten Alassane Quattara, ytterligare ett slag mot demokratin då majoriteten vid ett val alltid erskänns som en vinnare i en demokratisk funktionerande stat - något Elfenbenskusten inte verkar vara.

Inbördeskrig hotar nu landet då regerinsmaktens ungdomförbundsledare varnar för anstormningar av oppositionens högkvarterer, ytterligare ett slag mot de mänskliga rättigheterna att rent allmänt respektera fri opinionsbildning och partibildning.

På plats finns FN i form av fredsbevarande- och vid behov fredsframtvningande styrkor. Med Ban Ki-Moon som de Förenta Staternas 8:de generalsekreterare som tog över efter Kofi Annan år 2007, säger nu generalsekreteraren att man riskerar ett större och onödigt inbördeskrig och rekommenderar därför att lägga ner potentiella planer som kan hota freden.

Vad är då FN?
Förenta Nationer skapades 24 oktober 1945 av huvudsakligen de allierade länderna under andra världskriget med syftet att förebygga ytterligare världskrig genom att sammansluta världens stater och tillsammans bekämpa krig genom olika organisationer. I dagsläget är 192 stater medlemmar och organisationen är öppen för alla länder och stater som vill främja freden.

FN består av flertalet underoganisationer som bland annat WHO, UNESCO och UNICEF.

I fallet Elfenbenskusten använder sig FN av sina styrkor som består av en 1 miljon-stor militär som utför två olika uppdrag: antingen kapitel 6-uppdrag: fredsbevarande insatser eller som i Bosnien kapitel 7-uppdrag: fredsframtvingande insatser.

FN:s syfte och huvudmål är alltså att alltid eftersträva fred i världen, ett syfte som oftast uppfylls och även om det inte görs, finns en organisation med detta syfte - en organisation med mäktiga underorganisationer  med stor insatser för människors bästa världen över som gör sitt yttersta för fred, välstånd och en frisk världsbefolkning. Att ambitionen finns och att man eftersträvar den är det vitala! Glöm inte att Rom inte byggdes på den dag!


lördag 1 januari 2011

Fira ett nytt år, fira förändring, fira med Riksdagen!

Traditionsenligt bör Julbocken i Gävle brännas upp 00:00, något man i år försökt förebygga med förstärkt säkerhet. Traditionen började redan år 1966! 

En annan tradition vid nyår är ändringar i huvudsakligen lagar som befolkningen får ta del av efter Riksdagens beslut. Här kommer några utplockade förändringar som jag tror kommer ha en större påverkan:

Barn: 
Föräldrar som mister ett barn kan få 10 dagars sorgepeng från Försäkringskassan. Arbetslösa kan få sjukpenning de första 14 dagarna i ett sjukfall även om de inte har anmält sig på Arbetsförmedlingen.

Trött på tågförseningar?
X Tågbolag och de som ansvarar för järnvägsnätet måste betala straffavgift om de orsakar förseningar.

SMS-lån:
Långivare måste göra kreditprövning också vid sms-lån och andra snabblån, och informera om den effektiva räntan.

X Den nya konsumentkreditlagen ger oss möjligheten att ångra ett lån i upp till 14 dagar, samt krävs att fullständig information om ränta och eventuella kostnader för typlån anges, även för lån upp till 3 månader.
Val:
X Valdagen flyttas till andra söndagen i september. Att bli kryssad av 5 procent av dem som röstar på partiet räcker för att bli personvald. Riksdagen röstar om statsministern efter ett val. Medlemskapet i EU stadgas i grundlagen. Det blir lättare att ordna folkomröstning på initiativ av medborgarna.Diskriminering på grund av sexuell läggning förbjuds.


Kärnkraftverk:
Gamla kärnkraftsreaktorer får ersättas med nya.

Studenter:
De som åker till ett annat EU-land för att studera har rätt till svensk sjukvård och tandvård.

X Fribeloppet, den inkomst som studenter kan ha utan att det påverkar studiemedlen, höjs med 30 000 kronor till cirka 136 400 kronor per år.


Rökarna:
Skatten på cigaretter läggs om, så att den prisrelaterade skatten sänks medan styckeskatten höjs.

Skatt:
X Pensionärerna får sänkt skatt, genom att grundavdraget för dem som har fyllt 65 år ökar. Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad höjs från 12 000 till 18 000 kronor.

XAvdrag för ingående moms begränsas för fastigheter som används både i näringsverksamhet och privat.

Miljön:
Regeringen kan genom dispensbeslut skattebefria bränslen som används i pilotprojekt för utveckling av mer miljövänliga produkter.

Riksdagen och styre:
Riksdagens myndigheter ska följa samma regler för intern styrning och kontroll som myndigheter under regeringen.

Staten tar över kemikalietillsynen från kommunerna

Privatekonomi:
X Insättningsgaranti - Den nya insättningsgarantin höjs från 500 000 kr till 100 000 euro, en fördubbling. Insättningsgarantin gäller då insatsen i en bank.


Hyror:
X Skydd mot snabba och kraftiga höjningar på hyresavgiften.