måndag 7 mars 2011

Socialismens utveckling i Sverige

Per Albin Hansson - statsminister/försvarsminister/partiledare under 30-talet
Socialism i grunden handlar om det klasslösa samhället, där den offentliga sektorn äger företagen och på så sätt styr produktionsmedlen. Målet är att man inte ska göra skillnad på människor och istället skapa en vi-känsla där man tillsammans enade skapar en välfärd. Den enskilda individen står därför inte i centrum, även om det är den som vid extrem socialism-> kommunism styr. Socialisternas "profet" är Karl Marx och andra kända namn på ledare är Mao Zedong (Kina) samt Lev Trotskij (Ukraina) som båda fått ideologier uppkallade efter varandra.

I Sverige är en av de större namnen för socialismen Per Albin Hansson som är mannen bakom verkställandet av det välkända "folkhemmet" som syftar på ett samhälle där fattiga och sjuka får ekonomiskt stöd via staten från det arbetande folket. Alltså via skattemedel.

Göran Perssonons tid var ganska framgångsrik för Socialdemorkaterna, men hans avgång efter valförlusten gav Mona Sahlin möjligheten att träda fram som partiledare, något som misslyckades. Rent partipolitiskt så har politiken förts åt höger. Socialdemokraterna har antagligen pga. folkets trend och sug efter skattesänkningar, godkänt flera skattesänkningsförslag. Man har tydligt märkt hur S följt med liberalismvågen vilket även kan ha bidragit till de dåliga valresultaten då partiet saknat ett bestämt fäste.

Mona Sahlin misslyckades
Lyckas Håkan Juholt?

Mona Sahlin misslyckades och nu träder en ny entusiastisk och betydlig mer passionerad och säker partiledare fram, nämligen Håkan Juholt! Juholt har lovat en betydligt starkare socialistisk anda och rikting i partiet, något som är en intressant satsning.

Är socialism något aktuellt för ett land i utveckling? Det får folket bestämma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar