tisdag 14 december 2010

Ipredlagens nya direktiv blundar för grundlagen

Sveriges styre är inte taget ur luften. Riksdagen, Regeringen och folkets makt är element som ingår i Regeringsformen, en av Sveriges fyra grundlagar.

Sverige har fyra grundlagar:
x Regeringsformen - Sveriges styressätt - 1974
x Successionsordningen - kungligheter & arv - 1810
x Tryckfrihetsordningen - 1979
x Yttrandefrihetsordningen - gäller etermedia (tv, radio & videogram) 1992

Grundlagar och lagar, vad är skillnaden? 
Grundlagar är som lagarna för lagar. Lagar stiftas efter grundlagarna och en lag kan justeras och stiftas av en omröstning hos Riksdagen. En grundlag måste få majoritet i Riksdagen två gånger samt med ett riksdagsval emellan - just för att inte grundlagen ska justeras hursomhelst och pga. ändringen ska vara genomtänkt, samt att folket ska kunna ha ett inflytande.

Lagarna är alltså anpassade efter grundlagarna. Grundlagarna består av vissa vägledande och kravställande paragrafer. Låt oss se på en paragraf från Regeringsformen.
3 § Regeringsformen kap.2 Grundläggande fri- och rättigheter
"Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.
Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling. Lag(1988:1439)."
 
Man får med andra ord inte automatiskt lagra datainformation om en person då det anses kränkande.

Vad handlar då Ipredlagen om?
Ipred går ut på att upphovsrättsinnehavare få reda på användaren av ett IP-nummer där fildelning varit inblandad. Men då operatörerna slutade lagra datan, eller började radera den efter någon vecka, blev lagen verkningslös.

Detta åtgärdades med "Datalagringsdirektivet" som tvingar Internetoperatörer att spara data om dig i minst sex månader.

Det lustiga med grundlagar är att man inte kan hänvisa till de i rättegång, då man utgår från att Riksdagen vid lagstiftningen utformat respektive lag efter grundlag, något som idag granskas av ett ganska inflytelsefattigt Lagråd, som till sommaren ska få mer makt.


Vi ser här hur man fuskat sig runt en grundlag - något som ger en respektlös, lite misstrogivande samt oroande bild av Riksdagen. Dags för Lagrådet att ta ett steg in i Riksdagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar