torsdag 23 december 2010

Socialismens brist - Teliasonera

Jag läste nyligen en artikel i  DN där vi får reda på att Teliasonera stött Vitryssland vid avlyssningen av sina medborgare – ett dliemma då Teliasonera är ägt av staten. Vi vet mycket väl att Sverige aldrig skulle bidra till att avlyssna en befolkning med Vitrysslands syfte, men samtidigt är Teliasonera också ett företag – ett företag som säljer en tjänst och får pengar som betalning – ett företag som drivs av vinst och skildrar på privata åsikter och affärer. Business is business and nothing else.

Välbeskrivet av Hans Rosén, DN i den länkade artikeln:
"Att tele- och internetoperatörer har teknik för hemlig avlyssning installerad i sina nät är i sig inte märkvärdigt. Så är det i Sverige och de flesta andra länder. Men i en demokratisk rättsstat används den för polisinsatser mot bankrån, mord och narkotikahandel. Vitryssland fungerar annorlunda.

Där innefattar rättsväsendet även den fruktade säkerhetstjänsten KGB, en direkt arvtagare till den sovjetiska organisationen med samma namn. Brottsbalken kriminaliserar sådant som i en demokrati ses som självklara rättigheter. Exempelvis kan den som arbetar för en organisation som inte godkänts av staten straffas med två års fängelse. Det har bland annat drabbat valobservatörer."

Detta dilemmat hade aldrig uppstått om företaget haft en privat ägare, visserligen skulle det inte vara rätt rent moraliskt, men det har inget med företaget att göra.

Men nu när Teliasonera ägs av staten, blir det indirekt staten som stöttar en diktatur. Nu krockar just profession och privat åskådning – problemet som uppstår hos socialismen där man vill att staten ska äga och styra företag – något som kan vara positivt nationellt, men när det når internationella intressen krockar politikens makt och företagets hjärta.   

2 kommentarer: